Algemene onderzoeken platforms en apps

Op deze pagina vind je rapporten van toegankelijkheidsonderzoeken van platforms en apps. Je kunt de rapporten gebruiken als (gedeeltelijke) onderbouwing van je verklaring.

Veelgestelde vragen

In je toegankelijkheidsverklaring neem je links op naar onderzoeksrapporten. Dat kan op 2 manieren:

1. Kopieer de link(s) van deze pagina, en gebruik die in de verklaring.
    Dan verwijs je dus rechtstreeks naar de rapporten op DigiToegankelijk.nl.
  2. Download elk rapport zelf en publiceer het op je eigen website.
    Daarna gebruik je de link naar het rapport op je eigen website.

Let op: als er een iOS- en Android-versie is van de app, moet je de rapporten voor beide platforms toevoegen aan je verklaring.

Sommige apps en platforms worden regelmatig opnieuw onderzocht. Daardoor bestaan er meerdere rapporten. Onderzoek is 3 jaar geldig. Je hoeft dus niet direct je verklaring aan te passen als er een nieuw onderzoek is. Dat mag natuurlijk wel. Je moet je verklaring wel minimaal 1 keer per jaar updaten. Bij die update neem je links op naar de meest recente onderzoeksrapporten.

Dat verschilt per app of platform. Soms moet je de content nog apart laten onderzoeken. Lees de instructie die bij de links naar de rapporten staat.

Van veel apps bestaan versies voor verschillende besturingssystemen. Meestal gaat het om iOS (Apple) en Android. Omdat die apps heel anders in elkaar zitten, worden ze apart onderzocht. Daarom moet je in je verklaring zowel naar het iOS- als het Android-rapport verwijzen.

Onderzoeken van apps

Een aantal populaire gemeente-apps zijn de afgelopen maanden onderzocht op toegankelijkheid. Gemeenten mogen de onderzoeksrapporten gratis gebruiken als onderbouwing van hun eigen toegankelijkheidsverklaring.

Afvalwijzer-app (Addcomm)

Dit is een deelonderzoek van de techniek. Zorg zelf voor deelonderzoek van de inhoud. Je kunt die apart laten onderzoeken, of verwijzen naar het onderzoek van de website. De inhoud in deze app komt namelijk van de website. Met dit deelonderzoek van de techniek + jouw eigen deelonderzoek van de inhoud krijg je status B.

Er zijn diverse fouten opgelost. De iOS app ging van 42 naar 26 issues (+ 9 nieuwe bevindingen) en de Android app van 51 issues naar 31 issues (+ 6 nieuwe bevindingen).

De iOS app ging van 64 issues naar 42 issues en de Android app van 69 issues naar 51 issues.

Ximmio-app (Ximmio)

Dit is een deelonderzoek van de techniek. Zorg zelf voor een deelonderzoek van de inhoud. Je kunt die apart laten onderzoeken, of verwijzen naar het onderzoek van de website. De inhoud in deze app komt namelijk van de website. Met dit deelonderzoek van de techniek + jouw eigen deelonderzoek van de inhoud krijg je status B.

De iOS app is van 52 naar 43 issues gegaan. Ten minste 9 issues zijn opgelost. De Android-app van 54 issues naar 41 issues. Er zijn ten minste 13 issues opgelost. De app was niet meer 100% hetzelfde (Initieel BAR en nu de Westland app) dus waarschijnlijk zijn er meer fouten verholpen.

HVC-app (HVC-groep)

HVC is een gemeenschappelijke regeling, van 51 gemeenten en 8 waterschappen. HVC-groep heeft verklaring gepubliceerd met een B status voor de HVC app. De app is identiek voor alle deelnemende overheden. Gemeenten maken geen eigen verklaring.

Prezero-app (Opzet b.v.)

Dit is een deelonderzoek van de techniek. Zorg zelf voor een deelonderzoek van de inhoud. Je kunt die apart laten onderzoeken, of verwijzen naar het onderzoek van de website. De inhoud in deze app komt namelijk van de website. Met dit deelonderzoek van de techniek + jouw eigen deelonderzoek van de inhoud krijg je status B.

Fixi-app (Decos)

Dit is een volledig toegankelijkheidsonderzoek. Je hoeft geen aanvullend onderzoek te doen. Met dit volledige onderzoek krijg je status B. Let op! Dit geldt niet voor gemeente Dronten aangezien daar de huisstijlkleuren zijn aangepast.

De iOS app ging van 51 issues naar 40 issues en er zijn 10 nieuwe bevindingen toegevoegd en de Android app ging van 19 issues naar 15 issues en er zijn 5 nieuwe bevindingen toegevoegd.

De iOS app ging van 93 issues naar 51 issues (12 nieuwe bevindingen toegevoegd) en de Android app van 76 issues naar 19 issues (5 nieuwe bevindingen toegevoegd).

OmgevingsAlert-app (9to5 Software)

Dit is een volledig toegankelijkheidsonderzoek. Je hoeft geen aanvullend onderzoek te doen. Met dit volledige onderzoek krijg je status B.

De iOS app ging van 67 issues naar 52 issues en de Android app ging van 47 issues naar 25 issues.

DeAfvalApp (Certus)

Dit is een deelonderzoek van de techniek. Zorg zelf voor een deelonderzoek van de inhoud. Je kunt die apart laten onderzoeken, of verwijzen naar het onderzoek van de website. De inhoud in deze app komt namelijk van de website. Met dit deelonderzoek van de techniek + jouw eigen deelonderzoek van de inhoud krijg je status B.

21QUBZ-app (21South)

Dit is een deelonderzoek van de techniek. Zorg zelf voor onderzoek van de inhoud. Je kunt die apart laten onderzoeken, of verwijzen naar het onderzoek van de website. De inhoud in deze app komt namelijk van de website. Met dit deelonderzoek van de techniek + jouw eigen deelonderzoek van de inhoud krijg je status B.

BuitenBeter-app (Beheervisie)

Dit is een volledig toegankelijkheidsonderzoek. Je hoeft geen aanvullend onderzoek te doen. Met dit volledige onderzoek krijg je status B.

Door het implementeren van landscape modus, het verbeteren van het contrast en het schalen van tekst zijn tientallen fouten opgelost.

Onderzoeken van web-platforms

Voor een aantal platforms voor overheidswebsites zijn deelonderzoeken van de techniek beschikbaar. Ook deze rapporten kunnen gebruikt worden als onderbouwing van een eigen toegankelijkheidsverklaring. We hebben de platforms ingedeeld naar thema en geven bij ieder thema aan welke rapporten beschikbaar zijn, hoe je ze kunt krijgen, en welke rapporten er binnenkort beschikbaar zijn

Raadsinformatiesystemen

Er zijn vier leveranciers van raadsinformatiesystemen. Voor iBabs en Parlaeus vind je hieronder de links naar de rapporten. Het rapport van Notubiz kun je opvragen bij Notubiz zelf. Met GemeenteOplossingen staat een afspraak gepland in maart.

Parlaeus

Dit is een deelonderzoek van de techniek van Parlaeus – web. Zorg zelf voor een deelonderzoek van de inhoud. Je kunt die apart laten onderzoeken. Met dit deelonderzoek van de techniek + jouw eigen deelonderzoek van de inhoud krijg je status B.

De leverancier publiceert het meest recente rapport voor Parlaeus – web (raadsinformatie websites) op de eigen website.

Meest recente toegankelijkheidsonderzoek Parlaeus

iBabs

Dit is een deelonderzoek van de techniek van iBabs Publieksportaal. Zorg zelf voor een deelonderzoek van de inhoud. Je kunt die apart laten onderzoeken. Met dit deelonderzoek van de techniek + jouw eigen deelonderzoek van de inhoud krijg je status B.

Notubiz

Dit is een deelonderzoek van de techniek van raadsinformatie.nl. Zorg zelf voor een deelonderzoek van de inhoud. Je kunt die apart laten onderzoeken. Met dit deelonderzoek van de techniek + jouw eigen deelonderzoek van de inhoud krijg je status B.

Het rapport is op te vragen bij de leverancier via mlierop@notubiz.nl.

Online archivering

Er zijn vier leveranciers van online archiveringsplatforms. Voor Archiefweb en Sitearchief vind je hieronder de link naar het rapport. Voor DIP Webarchief zal binnen 6 maanden een onderzoek van de techniek plaatsvinden. Ook voor Pagefreezer is momenteel geen rapport beschikbaar. Met Presurf staat een afspraak gepland in maart.

Archiefweb

Dit is een toegankelijkheidsonderzoek voor archiefweb.eu en sitearchief.nl. Met dit onderzoek krijg je status B. Voor jouw website die hier gearchiveerd is is geen aparte toegankelijkheidsverklaring nodig. Het is voldoende als er een toegankelijkheidsverklaring is over de originele website.

Begrotingen en jaarverslagen

LIAS InControl (Inergy)

Dit is een deelonderzoek van de techniek van LIAS InControl en LIAS Publisher. Zorg zelf voor een deelonderzoek van de inhoud. Je kunt die apart laten onderzoeken. Met dit deelonderzoek van de techniek + jouw eigen deelonderzoek van de inhoud krijg je status B.

LIAS Enterprise (Inergy)

Dit is een deelonderzoek van de techniek van LIAS Enterprise webpublicaties. Zorg zelf voor een deelonderzoek van de inhoud. Je kunt die apart laten onderzoeken. Met dit deelonderzoek van de techniek + jouw eigen deelonderzoek van de inhoud krijg je status B.

Begrotingsapp

Dit is een deelonderzoek van de techniek van begrotingsapp.nl. Zorg zelf voor een deelonderzoek van de inhoud. Je kunt die apart laten onderzoeken. Met dit deelonderzoek van de techniek + jouw eigen deelonderzoek van de inhoud krijg je status B.

Meldingensystemen

Licht Management Systeem (NLI)

Dit is een volledig toegankelijkheidsonderzoek. Je hoeft hiervoor geen aanvullend onderzoek te doen. Met dit volledige onderzoek krijg je status B.

Nederlands Licht Instituut publiceert het meest recente rapport voor Licht Management Systeem op de eigen website.

Meest recente toegankelijkheidsonderzoek LMS

Verlorenofgevonden.nl (Efficy)

Dit is een volledig toegankelijkheidsonderzoek. Je hoeft geen aanvullend onderzoek te doen. Met dit volledige onderzoek krijg je status B.

Rijksoverheid

Platform Rijksoverheid Online

Het deelonderzoek van de techniek van PRO sites publiceert zij op haar eigen website. Op deze pagina vind je een overzicht van de meest actuele updates. Dit is een deelonderzoek van de techniek. Zorg zelf voor een deelonderzoek van de inhoud.

Help mee om dit overzicht compleet te maken

We willen dit overzicht graag verder uitbreiden. Aanvullingen zijn welkom.

Check dan altijd eerst bij de leverancier of er een rapport van een technisch deelonderzoek beschikbaar is. Als je er niet uitkomt met de leverancier neem dan contact met ons op.

Laat het ons weten. Er staan voor het komende jaar meerdere thema’s op het programma. We streven naar volledigheid.