Vragen en antwoorden over het dashboard

Het Dashboard DigiToegankelijk is begin 2023 gelanceerd. Op deze pagina vind je een antwoord op een aantal veelgestelde vragen over het dashboard. Staat jouw vraag er niet tussen? Stuur dan een e-mail naar digitoegankelijk-ondersteuning@ictu.nl.

Over het dashboard

Op het dashboard zie je welke websites en apps van overheidsorganisaties toegankelijk zijn en welke nog niet. Het doel is om alle overheidswebsites en –apps in het dashboard op te nemen. Zo zien alle overheidsorganisaties direct hoe toegankelijk hun organisatie is. De informatie staat ook in grafieken, zodat je direct een duidelijk beeld hebt.

Op het dashboard zie je direct wat de status van toegankelijkheid van de websites of apps van een organisatie is. Websites en apps waarvoor geen toegankelijkheidsverklaring is ingevuld, staan ook op het dashboard.

In het register op toegankelijkheidsverklaring.nl vind je alleen websites en apps met een toegankelijkheidsverklaring. Websites en apps zonder verklaring staan niet in het register. Het register is een lijst zonder grafiek.

We werken eraan om alle overheidsorganisaties op te nemen in het dashboard. Mis je een overheidsorganisatie? Stuur dan een mail naar digitoegankelijk-ondersteuning@ictu.nl.

Op dit moment nog niet. We verzamelen overheidswebsites en -apps zonder verklaring (status E). Deze voegen we in stappen toe aan het dashboard. Mis je een website of app? Stuur dan een mail naar digitoegankelijk-ondersteuning@ictu.nl.

DigiToegankelijk ontwikkelt en beheert het dashboard. Heb je hier een vraag over? Stuur dan een mail naar digitoegankelijk-ondersteuning@ictu.nl.

Voldoen aan de wet

In de wet staat dat overheidsorganisaties hun websites en apps toegankelijk moeten maken en houden. Ook moeten zij voor alle websites en apps een verklaring invullen en deze regelmatig bijwerken.

Over de statussen

In het dashboard zie je verschillende statussen:

  • Status A: de website of app voldoet volledig aan de toegankelijkheidseisen.
  • Status B: de website of app voldoet gedeeltelijk aan de toegankelijkheidseisen.
  • Status C: er zijn eerste maatregelen genomen om de toegankelijkheid van de website of app te verbeteren, maar er is nog geen goed beeld.
  • Status D: de website of app voldoet niet aan de toegankelijkheidseisen, er is nog geen goed beeld.
  • Status E: er is geen toegankelijkheidsverklaring ingevuld voor de website of app.

Lees meer over de statussen of de toegankelijkheidsverklaring.

Status A geeft aan dat een website of app volledig voldoet aan de toegankelijkheidseisen. Je laat zien dat je voldoet aan de toegankelijkheidseisen met een onderzoeksrapport.

Dit betekent dat nog niet bekend is of er websites of apps zijn zonder toegankelijkheidsverklaring.

Gegevens aanpassen

De informatie op het dashboard komt uit het register van toegankelijkheidsverklaring.nl. Heeft jouw organisatie sites en apps met status E? Dan kun je de status verbeteren door voor deze websites en apps verklaringen te maken. Ga hiervoor naar toegankelijkheidsverklaring.nl. De volgende dag zie je de nieuwe statussen in het dashboard.

We vernieuwen de gegevens in het dashboard elke ochtend.

Ons doel is om alle overheidswebsites en -apps in het dashboard te laten zien. Mis je een website of app van je eigen organisatie? Publiceer dan zo snel mogelijk een toegankelijkheidsverklaring voor dat kanaal op toegankelijkheidsverklaring.nl.

Mis je een website of app van een andere organisatie? Stuur dan een mail naar digitoegankelijk-ondersteuning@ictu.nl.

Je kunt ons een e-mail sturen op digitoegankelijk-ondersteuning@ictu.nl.

Dit gaat niet vanzelf. Je kunt websites of apps verwijderen door de toegankelijkheidsverklaring die er betrekking op heeft aan te passen of te verwijderen. Dit kan via toegankelijkheidsverklaring.nl. Je wijzigingen zie je de volgende dag in het dashboard terug.

Je kunt de organisatienaam zelf aanpassen. Dit doe je  door de toegankelijkheidsverklaring aan te passen. Ga hiervoor naar toegankelijkheidsverklaring.nl en pas hier de organisatienaam aan in alle verklaringen. Een dag later wordt dit zichtbaar in het Dashboard. 

Heb je een vraag die te maken heeft met de inventarisatielijsten? Kijk dan bij de veelgestelde vragen over de inventarisatielijsten.