Verklaring maken met invulassistent
Main content
Overheidsorganisaties moeten een toegankelijkheidsverklaring maken en bijhouden voor iedere website en app waarvoor zij verantwoordelijk zijn. Je doet dat met de invulassistent. Dat is een digitaal formulier waarmee je stap voor stap een verklaring maakt.

De invulassistent
De invulassistent is een digitaal formulier dat je stap voor stap helpt bij het opstellen van toegankelijkheidsverklaringen.
Maak een account aan
Je hebt een account nodig om verklaringen te maken. Het kan handig zijn om een algemene account te maken voor je organisatie(onderdeel).

Informatie die je nodig hebt
Verzamel deze informatie voordat je begint:
- Website of app waarvoor de verklaring is:
- Bij websites: het hoofddomein (webadres) en eventuele andere domeinen, subdomeinen en/of deeldomeinen die bij de website horen.
- Bij apps: de naam van de app en links naar de locatie(s) van de app in de appstores van verschillende platformen.
- Links naar onderzoeksrapporten: Heb je voor deze website of app 1 of meer onderzoeksrapporten? Zorg dat die online staan op je eigen website, of vraag de link aan het onderzoeksbureau.
- Link naar pagina met overzicht kanalen organisatie: Op de hoofdwebsite van overheidsorganisaties moet een overzicht staan van alle websites en apps waarvoor de organisatie verantwoordelijk is.
- Naam en rol van verantwoordelijke bestuurder of manager: Je moet de naam en rol invullen van de bestuurder of manager die de verklaring voor ‘gezien en akkoord’ tekent.
Verklaring publiceren in register
Bij de laatste stap van de invulassistent publiceer je de verklaring. De verklaring staat dan in het register op toegankelijkheidsverklaring.nl. Hierin staan alle gepubliceerde verklaringen van overheidsorganisaties.
Alle verklaringen van je organisatie
Via de link https://toegankelijkheidsverklaring.nl/register?w=[naam van overheidsorganisatie] zie je alle verklaringen van 1 organisatie.
Verwijzen naar verklaring
Nu de verklaring in het register staat, moet je op de juiste manier naar de verklaring verwijzen. Lees in de volgende paragraaf hoe je dit aanpakt.
Bij de laatste stap publiceer je de verklaring in het register op toegankelijkheidsverklaring.nl.

Voorbeeld toegankelijkheidslabel
Hoe verwijs je naar de verklaring?
In de wet staat dat overheidsorganisaties de actuele verklaring op hun website, of bij het downloaden van een mobiele applicatie moeten publiceren (Artikel 4 Tijdelijk besluit digitale toegankelijkheid overheid).
Makkelijke methode: het toegankelijkheidslabel
Om dit makkelijker te maken heeft DigiToegankelijk het toegankelijkheidslabel ontwikkeld. Dit is een samenvatting van de verklaring. Het label toont altijd de actuele status.
Je voldoet aan de wet door dit label op je site te plaatsen. Voor apps kun je de code het beste ook op een webpagina plaatsen. In de app store verwijs je dan naar die pagina.
Let op: alleen een link naar de verklaring op je eigen site plaatsen is niet voldoende.
Waar vind ik het toegankelijkheidslabel?
Na het publiceren van je verklaring kun je bij 'Mijn verklaringen' op toegankelijkheidsverklaring.nl een code kopiëren. Als je deze code op een pagina van je website plakt, verschijnt daar automatisch het toegankelijkheidslabel.
Toegankelijkheid van het label
Het toegankelijkheidslabel is zelf ook toegankelijk. We hebben dit laten controleren door 2 bekende onderzoeksbureaus. Je kunt het label dus met een gerust hart op je website plaatsen.
E-mailadres aanpassen
Iedereen die een verklaring opstelt, moet in de eerste stap van de invulassistent een e-mailadres opgeven. Dat kan bij elke verklaring een ander e-mailadres zijn. DigiToegankelijk gebruikt dit e-mailadres om contact op te nemen over die specifieke verklaring. We gebruiken het ook als we belangrijk nieuws hebben over het beleid rond digitale toegankelijkheid.
Hoe pas ik dit e-mailadres aan?
Dit e-mailadres wordt niet in de verklaring zelf getoond. Het staat ook los van het account waarmee je bent ingelogd. Je ziet het alleen als je een verklaring bewerkt met de invulassistent, bij stap 1. Je kunt het dus ook alleen aanpassen door in te loggen op toegankelijkheidsverklaring.nl en de verklaring te bewerken.
Nieuwe versie invulassistent
In de nieuwe versie van de invulassistent zal dit veld verdwijnen. Dan wordt het e-mailadres van het account gebruikt.
Verklaring overdragen
Je kunt verklaringen overdragen aan iemand anders. Dit gaat het makkelijkst als de oude beheerder van de verklaring nog kan inloggen. Dit zijn de stappen:
- De nieuwe beheerder maakt een account aan op toegankelijkheidsverklaring.nl.
- De oude beheerder logt in met zijn of haar eigen account.
- De oude beheerder gaat naar 'Mijn verklaringen'. Op deze pagina staat een tabel met daarin alle verklaringen van deze beheerder.
- Kies in de kolom Acties voor Verklaring overdragen.
- Vul in het formulierveld bij Nieuwe eigenaar het e-mailadres van de nieuwe beheerder in. Let op: dit moet het e-mailadres zijn dat de nieuwe beheerder bij punt 1 heeft gebruikt om een account aan te maken.
- Klik op volgende en vink aan dat je de verklaring wilt overdragen.
- De verklaring staat nu niet meer in de lijst van de oude beheerder, maar in de lijst van de nieuwe beheerder.
Kan de oude beheerder niet meer inloggen? Neem in dat geval contact met ons op. Wij zullen de overdracht dan voor je regelen.
Hulp nodig?
Kom je er niet uit? Stuur dan een mail aan toegankelijkheidsverklaring@logius.nl. Op dit moment werken wij aan een nieuwe versie van de invulassistent. Als die live is, zullen we ook een nieuwe handleiding publiceren.