Toegankelijkheidsverklaring: Status C na 6 maanden automatisch naar D

Vanaf april 2024 passen we een automatische regel toe op toegankelijkheidsverklaringen met status C. Verklaringen met deze status zullen na 6 maanden automatisch status D krijgen. Het is dus belangrijk om je verklaring op tijd bij te werken.

De wijziging gaat in op 1 april 2024. Alle verklaringen die op dat moment langer dan 6 maanden status C hebben, gaan op 1 april direct naar D. Dat zijn verklaringen die vóór 1 oktober 2023 zijn opgesteld.

collega's nemen onderzoeksrapport door

Status afhankelijk van genomen maatregelen

Toegankelijkheidsverklaringen hebben status A, B, C of D. Welke status je krijgt, hangt af van hoe ver je al bent in het proces naar een toegankelijke website of app. Websites en apps die aantoonbaar toegankelijk zijn, krijgen status A. Is een site of app nog niet toegankelijk, maar wel volledig onderzocht? Dan wordt het status B. Wie binnen 6 maanden een onderzoek heeft ingepland komt op status C. 

Informatie moet kloppen

Op dit moment verandert er na die 6 maanden nog niets voor een verklaring met status C. Overheidsorganisaties moeten zelf zorgen dat hun verklaringen de juiste status hebben. Maar met de komst van het Dashboard DigiToegankelijk is het nog belangrijker dat de informatie in verklaringen klopt. Daarom zal een C-status vanaf april 2024 na 6 maanden automatisch naar D terug worden gezet. 

Hoe voorkom ik een D-status?

Pas je verklaring op tijd aan nadat het toegankelijkheidsonderzoek is uitgevoerd. Voeg in de verklaring een link toe naar het onderzoeksrapport dat je hebt gekregen. Heb je meerdere deelonderzoeken? Dan voeg je links toe naar elk rapport. Nu je verklaring onderbouwd is met onderzoek, heb je sowieso al status B. Als uit het onderzoek blijkt dat er geen fouten zijn gevonden, krijg je status A. Lees aan welke eisen rapporten moeten voldoen, en wat nodig is om een bepaalde status te behalen.