Webinar: Grip op digitale toegankelijkheid
Main content
Graag nodigen wij je uit voor het webinar Grip op digitale toegankelijkheid op donderdag 16 maart 2023 van 14.00 tot 15.00u.
Tijdens deze online bijeenkomst lanceren wij het nieuwe Dashboard DigiToegankelijk. Dit dashboard maakt inzichtelijk hoe toegankelijk de websites en apps van de Nederlandse overheidsorganisaties zijn. Het laat zien welke websites en apps al toegankelijk zijn en aan welke nog gewerkt moet worden. Daarmee is het dashboard een hulpmiddel voor jou en je organisatie om inzicht en grip te vergroten.
Het webinar vormt de aftrap van een reeks activiteiten van DigiToegankelijk, die erop gericht is om overheidswebsites en -apps versneld toegankelijk te maken voor iedereen. DigiToegankelijk organiseert dit webinar in samenwerking met Gebruiker Centraal en VNG.

Digitale toegankelijkheid is belangrijk
Iedereen moet mee kunnen doen in dit digitale tijdperk. Daarom is het belangrijk dat overheidsorganisaties ervoor zorgen dat hun websites en apps voor iedereen toegankelijk zijn, ook voor mensen met een (tijdelijke) beperking. In de praktijk blijkt het voor overheidsorganisaties niet altijd eenvoudig om digitaal toegankelijk te communiceren.

Leer van ervaring van anderen!
In het webinar zullen bestuurders, beleidsmakers en deskundigen hun ervaringen delen met het verbeteren van digitale toegankelijkheid binnen hun organisaties. Zij kijken vooruit naar de rol die het dashboard hierin kan spelen. Zo kun je het gebruiken om de stand van zaken rond toegankelijkheid in beeld te brengen.
Wat levert het je op?
We praten met verschillende gasten over hoe je als organisatie overzicht en inzicht krijgt in hoe digitaal toegankelijk jouw website(s) en apps zijn. Ook lanceren we het Dashboard DigiToegankelijk, en geven een korte demonstratie van het dashboard.
Het webinar wordt opgenomen om later terug te kijken. De demonstratie van het dashboard is later ook los terug te kijken.
Voor wie is het?
Dit webinar is interessant voor iedereen die zich binnen een overheidsorganisatie bezighoudt of verantwoordelijk is voor digitale toegankelijkheid. Dat zijn beleidsmakers, bestuurders, directeuren, projectleiders digitale toegankelijkheid, contentmanagers, webbeheerders en accessibility officers.
Gespreksleider: Vincent Bijlo
Vincent Bijlo leidt het gesprek. Vincent Bijlo is cabaretier, schrijver en columnist. Al vele jaren zet hij zich op allerlei manieren in om toegankelijkheid voor mensen met een beperking overal onder de aandacht te brengen.
Vincent, die vanaf zijn geboorte blind is, studeerde enkele jaren Nederlands aan de Universiteit Utrecht. Hij heeft verschillende romans geschreven en is ook columnist en podcastmaker. In het verleden schreef hij onder andere voor het AD, het dagblad Trouw en het NRC Handelsblad. Hij had daarnaast regelmatig een column bij BNR-nieuwsradio. Op NPO Radio 1 presenteerde hij 10 jaar lang wekelijks ‘HollandDocRadio’, het radiodocumentaire-programma van de NPS/VPRO/Publieke omroepen.

Gastspreker: Marcel Oosterveer
Marcel Oosterveer is bestuurder en politicus. Hij deed verschillende economische studies in Tilburg en Rotterdam. Sinds december 2022 is hij de burgemeester van Waalre. De VVD’er was tot juni 2022 wethouder in Eindhoven, daarvoor was hij daar raadslid en lid van provinciale staten van Noord-Brabant. Eerder werkte hij als adviseur voor de ministeries van Buitenlandse zaken en Economische zaken in Azië en Afrika.
Marcel is bijna blind en zet zich actief in voor digitale toegankelijkheid. In die hoedanigheid is hij ambassadeur van het VNG aanjaagteam digitale toegankelijkheid.

Gastspreker: Ernst Ploegman
Ernst Ploegman is Accessibility Officer bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Als Communicatieadviseur maakte hij de opkomst van internet binnen DUO mee. Hij was toen al betrokken bij de webrichtlijnen. Later als interactieontwerper bleef hij het onderwerp een warm hart toedragen.
In 2018 werd het Tijdelijk besluit digitale toegankelijkheid overheid van kracht. Binnen DUO ontstond het besef dat regie op digitale toegankelijkheid nodig was. Een rol die Ernst vanuit zijn ervaring is gaan invullen.

Gastspreker: Martin Eikenboom
Martin Eikenboom is al ruim 30 jaar actief in allerlei rollen binnen de digitale overheid. Hij is sinds mei 2022 actief als programmamanager van het programma DigiToegankelijk Toezichts- en OndersteuningsProgramma (TOP) dat zich bezighoudt met de versnelling van de digitale toegankelijkheid van websites en mobiele apps van alle circa 1350 overheidsinstanties.

Gastspreker: Paul Francissen
Paul Francissen werkt als adviseur voor het programma DigiToegankelijk TOP bij ICTU. Hij is product owner van het Dashboard DigiToegankelijk. Eerder werkte Paul bij Logius bij het programma DigiToegankelijk en daarvoor Webrichtlijnen. Als adviseur is hij ruim 10 jaar actief op het onderwerp digitale toegankelijkheid bij de overheid.

Over DigiToegankelijk TOP
Het dashboard is ontwikkeld door het recent gestarte programma DigiToegankelijk Toezichts- en ondersteuningsprogramma (TOP). Het programma biedt ondersteuning, monitoring en toezicht en draagt zo bij aan de versnelling en verbetering van digitale toegankelijkheid bij Nederlandse overheidsorganisaties.
Ben je erbij? Schrijf je in op de website van Gebruiker Centraal!