Terugblik op de roadshow in Apeldoorn
Op 25 maart 2025 organiseerde het team van DigiToegankelijk een roadshow op het stadhuis van Apeldoorn. Net als in voorgaande roadshows stond de vraag centraal: hoe borg je digitale toegankelijkheid in je organisatie?
Dagvoorzitter Larissa Klaassen presenteerde de roadshow in de raadzaal van het stadhuis. Zij sprak met verschillende sprekers over de mate waarin digitale toegankelijkheid al structureel ondergebracht is in de diverse overheidsorganisaties waarvoor ze werken.
De interview gingen onder andere over de volgende thema's

Larissa Klaassen is dagvoorzitter van de roadshow min Apeldoorn
Verhalen uit de praktijk
In Apeldoorn werden sprekers van landelijke of lokale overheidsorganisaties geïnterviewd. Zij vertelden over hun ervaringen met het toegankelijk maken van hun digitale kanalen. Wat gaat goed, wat is lastig? En wat zijn hun gouden tips?
- Download in MP4 HD formaat MP4 HD | 891.6 MB
Van links naar rechts: Larissa Klaassen, Sanneke Halfwerk en Sander van Loenen.
Gemeente Apeldoorn
Sander van Loenen (Online contentspecialist) en Sanneke Halfwerk (Strategisch Adviseur Dienstverlening) vertellen over de borging van digitale toegankelijkheid in de organisatie van gemeente Apeldoorn. Het uitgangspunt van de visie van de gemeente op dienstverlening is dat de inwoner centraal staat. Het motto is: ‘ik ben er voor jou’. Toegankelijkheid is daarbij vanzelfsprekend. De verankering van toegankelijkheid in de strategie leidt ook tot extra uitdagingen. Heel veel verschillende afdelingen worden ermee geconfronteerd en moeten dus overtuigd worden van het belang. Sander en Sanneke vertellen wat de consequenties zijn en wat nodig is om de neuzen dezelfde kant op te krijgen.
Gemeente Doetinchem en WebAlly
Linette Diesvelt (webcoördinator) en Yvonne Lamers (webredactie) van gemeente Doetinchem en Robbin Rietdijk (eigenaar van WebAlly) vertellen hoe zij in korte tijd een website ontwikkelden voor Koningsdag die bij lancering meteen digitaal toegankelijk was. Wat was er nodig om dit voor elkaar te krijgen en wat zijn de conclusies voor toekomstige trajecten? Het is belangrijk dat zowel de opdrachtgever als de leverancier elkaar aanspreken op de criteria die van belang zijn om een website of app digitaal toegankelijk te maken. Linette en Yvonne vertellen over de gevolgen zijn voor de organisatie en hoe het helpt als je zo’n traject een keer doorlopen hebt. Robbin vertelt over de obstakels die hij tegenkwam en hoe een opdrachtgever hem kan helpen om tot een beter eindproduct te komen.
- Download in MP4 HD formaat MP4 HD | 945.1 MB
Van links naar rechts: Larissa Klaassen, Linette Diesvelt, Yvonne Lamers en Robbin Rietdijk.
- Download in MP4 HD formaat MP4 HD | 930.1 MB
Van links naar rechts: Larissa Klaassen, Nina Mancoulova en Martin Broekhuis
Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
Nina Mancoulova (project manager digitale toegankelijkheid) en Martin Broekhuis (adviseur digitale toegankelijkheid) vertellen over de borging van kennis over digitale toegankelijkheid binnen het ministerie. In 2,5 jaar tijd hebben 54 websites en apps de A- of B-status gekregen. Dat is een enorme klus geweest. Nina en Martin vertellen over hoe ze dit voor elkaar hebben gekregen door eisen aan inkoopcontracten toe te voegen, medewerkers en directies bewust te maken van de gevolgen van ontoegankelijke documenten en zelf met toegankelijkheidsonderzoeken bij website eigenaren langs te gaan. Binnenkort stoppen ze allebei. Hoe zorgen ze ervoor dat hun expertise en kennis behouden blijft voor het ministerie?
UWV
Bart Baadenhuijsen (Accessibility Officer) vertelt over de inzet van digitale toegankelijkheid teststeams binnen je organisatie. Op dit moment heeft UWV een team met interne auditors voor digitale toegankelijkheid. Dit team geeft aan op welke criteria verbetering nodig is maar kan niet aangeven hoe dat verbeterd moet worden. Bart ziet het als zijn taak om makers van content te vertellen wat ze moeten doen om te verbeteren. Hij loopt aan tegen een gebrek aan kennis en een beperkt gevoel van urgentie binnen de organisatie. Bart vertelt wat hij doet om het team nuttiger te maken voor de organisatie en wat hij nodig heeft om zijn doel te bereiken.
- Download in MP4 HD formaat MP4 HD | 912.2 MB
Larissa Klaassen (links) interviewt Bart Baadenhuijsen
- Download in MP4 HD formaat MP4 HD | 922.6 MB
Frank van de Laar
Landelijke Meldkamer Samenwerking
Frank van de Laar (Product Owner Multi Meldkamer Apps) bij Landelijke Meldkamer Samenwerking (LMS) van Politie vertelt over het belang van gebruikersfeedback bij het ontwikkelproces van apps. En hoe dit een duurzaam onderdeel is geworden van dit proces. De apps 112NL en Nl-Alert moeten door iedereen op ieder moment te gebruiken zijn. Dat betekent dat gebruikers op alle belangrijke momenten in het proces betrokken worden, juist ook gebruikers met beperkingen. Dat levert soms andere inzichten op dan wanneer je alleen een app op toegankelijkheid laat testen. Hoe maak je een afweging tussen privacy, gebruikersgemak en digitale toegankelijkheid? En krijgt Frank een representatieve testgroep van gebruikers betrokken bij het ontwikkelproces?