We hebben de ontwikkelingen in het Dashboard DigiToegankelijk van 2024 samengevat in nieuw online magazine: Jaarmonitor Digitale Toegankelijkheid 2024. Naast cijfers en grafieken over de afgelopen jaren, willen we je inspireren met verhalen van gebruikers en van collega's bij overheidsorganisaties.

Positieve trends, maar toegankelijkheid blijft uitdaging voor overheden
Eind 2024 voldeed 49% van de overheidswebsites en -apps in het Dashboard DigiToegankelijk aan de wet voor digitale toegankelijkheid, zo blijkt uit de Jaarmonitor Digitale Toegankelijkheid 2024. Dat is 23% meer dan het jaar ervoor. Het gaat om de digitale kanalen met status A, B of C. De stijging laat zien dat er op veel plekken hard wordt gewerkt aan digitale toegankelijkheid, maar ook dat de uitdaging voor de overheid om digitaal toegankelijk te zijn voor iedereen onverminderd groot blijft. Hoewel het aantal websites en apps die een A-status hebben met 34% is gegroeid, is dat nog steeds maar 7% van het totaal aantal websites en apps.
Signaleringsbrieven
De signaleringsbrieven die in 2024 naar overheidsorganisaties gestuurd werden, helpen om het onderwerp meer op de bestuurlijke agenda te krijgen. Er is daardoor meer aandacht voor het verbeteren van digitale toegankelijkheid bij veel overheidsorganisaties.
In deze brieven worden directies en bestuurders van overheidsorganisaties gewezen op het feit dat zij voor bepaalde websites of apps nog niet voldoen aan de wet. De brieven hebben bijgedragen aan een flinke afname van het aantal E-statussen en een toename in de overige statussen.
Een website met status B of C voldoet aan de wet, maar dat betekent dat deze nog niet volledig toegankelijk is.
Data als instrument voor verbetering
De data zijn een goede indicator voor de stand van zaken. De toegankelijkheidsverklaring, het onderzoek en de status zijn vooral bedoeld als prikkels om toegankelijkheid inzichtelijk te maken en op orde te krijgen. Echter, de data vertellen nooit het hele verhaal. Manfred Rosenboom, programmamanager van DigiToegankelijk Toezichts- en OndersteuningsProgramma: ‘Voor gebruikers is het enige dat telt dat websites en apps duidelijk, begrijpelijk en toegankelijk zijn. Dáár gaat het om. Een website met status B of C voldoet aan de wet, maar dat betekent dat deze nog niet volledig toegankelijk is. Daar moeten overheden nog aan werken.’
Meedoen in de digitale samenleving
In Nederland kunnen 4,5 miljoen mensen niet goed meedoen in de digitale samenleving. Ook voor deze mensen moeten de digitale kanalen van de overheid toegankelijk, begrijpelijk en gebruiksvriendelijk zijn. De jaarmonitor laat zien dat de overheid daarvoor nog veel stappen moet zetten.
De tweede Jaarmonitor in een reeks
Deze Jaarmonitor is onderdeel van een reeks. Eerder brachten we de Jaarmonitor Digitale Toegankelijkheid 2023 en een halfjaarbericht. Laat ons weten wat je ervan vindt! Ken je collega's die dit ook zouden willen of moeten volgen? Stuur dit magazine naar ze door of laat ze zich aanmelden voor het magazine via ons mailadres: digitoegankelijk-ondersteuning@ictu.nl