Gewijzigde uitleg: de gemeenschappelijke regeling is verantwoordelijk voor de toegankelijkheidsverklaring

De gemeenschappelijke regeling is als enige verantwoordelijk voor het publiceren van een toegankelijkheidsverklaring voor al haar websites en mobiele apps. Met deze gewijzigde uitleg maakt DigiToegankelijk duidelijker wie verantwoordelijk is voor het opstellen van een toegankelijkheidsverklaring. Tot nu toe adviseerden wij aan alle deelnemers van een gemeenschappelijke regeling om ook een eigen verklaring te publiceren.

Waarom veranderen we ons advies? 

Wij ontvingen veel vragen van overheidsorganisaties over wie verantwoordelijk is voor het opstellen van een toegankelijkheidsverklaring voor een website of mobiele app van gemeenschappelijke regelingen. Daarom hebben we heldere kaders ontwikkeld. De uitgangspunten zijn:

  • We willen het organisaties zo makkelijk mogelijk maken.
  • We willen voorkomen dat er onnodige kosten gemaakt moeten worden en dat organisaties dus dubbel tijd steken in dezelfde verklaringen.
  • We zorgen ervoor dat de zogenaamde 'grijze' gebieden opgehelderd worden.

Wat betekent dit voor de gemeenschappelijke regelingen en hun deelnemers?

Wij hebben het volgende aangepast:

  • De gemeenschappelijke regeling is verantwoordelijk voor het opstellen van verklaringen voor alle websites en mobiele apps van de gemeenschappelijke regeling. De deelnemers aan de gemeenschappelijke regeling hebben die verplichting niet meer voor de websites en mobiele apps van de gemeenschappelijke regeling.
  • Vanzelfsprekend blijven de deelnemers aan een gemeenschappelijke regeling wél verantwoordelijk voor de websites en mobiele apps van hun eigen organisatie.

Hoe omgaan met de gevolgen van dit gewijzigde beleid?

Door deze gewijzigde uitleg zijn soms correcties nodig. Zo zijn er deelnemers aan een gemeenschappelijke regeling die al een verklaring hebben aangemaakt voor een website of mobiele app waarvoor ze niet meer verantwoordelijk zijn. In een pilot met een aantal gemeenschappelijke regelingen gaan we onderzoeken hoe zij reeds uitgevoerde onderzoeken of bestaande verklaringen kunnen gebruiken voor een eigen toegankelijkheidsverklaring. Het uitgangspunt hierbij is dat we een oplossing willen die het zo makkelijk mogelijk maakt voor de gemeenschappelijke regeling en haar deelnemers.

Wat is het vervolg?

We starten binnenkort met de pilot. De resultaten hiervan en de gevolgen voor de verschillende betrokken organisaties bij de gemeenschappelijke regelingen zullen we daarna communiceren. De informatie op deze pagina's van digitoegankelijk.nl hebben we voor de regelwijziging aangepast.

Heb je vragen?

Dat kunnen we ons voorstellen. We hebben een pagina ingericht met antwoorden op veelgestelde vragen. Staat je vraag er niet bij of is het antwoord niet helder? Mail je vraag dan naar digitoegankelijk-ondersteuning@ictu.nl.