Eerste versie W3C-document voor mobiele applicaties gepubliceerd

Op 6 mei heeft het World Wide Web Consortium, afgekort W3C, een eerste publieke versie gepubliceerd van WCAG2Mobile: “Guidance on Applying WCAG 2.2 to Mobile Applications (WCAG2Mobile)”.

In deze publicatie is opgenomen hoe de succescriteria van WCAG 2.2 kunnen worden toegepast op mobiele apps. Een deel van de succescriteria kan direct worden toegepast. In sommige gevallen is een aanpassing nodig. Bijvoorbeeld het vervangen van specifieke woorden, zoals “webpagina” door “view”.

WCAG2Mobile is een zogenaamde “Working Group Note”. Dat betekent dat er geen nieuwe eisen uit voortkomen. Het is dus geen norm, en zal niet verplicht worden gesteld. Het legt uit hoe in situaties kan worden omgegaan met de richtlijnen uit WCAG. Daarmee is de status anders dan die van WCAG zelf: dat is een volledige standaard, die als norm wordt gebruikt en verplicht is.

WCAG: richtlijnen voor webcontent

De Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) zijn sinds 1999 de internationale standaard voor digitale toegankelijkheid. De organisatie World Wide Web Consortium (W3C) beheert de standaard.

Totstandkoming WCAG2Mobile

WCAG2Mobile is geschreven door de Mobile Accessibility Task Force, een onderdeel van de werkgroep die onder andere aan WCAG zelf werkt. Hierin zitten specialisten op het gebied van toegankelijkheid en mobiele applicaties, onder andere vanuit Logius.