Bereid je vanaf nu voor op de nieuwe versie van de invulassistent

13 mrt 2023

Main content

In het tweede kwartaal van 2023 lanceren wij een nieuwe versie van de invulassistent voor de toegankelijkheidsverklaring. Vanaf dat moment hoef je minder informatie op te geven. Om organisaties te ontlasten hebben wij een aanpassing gedaan waardoor je bepaalde informatie vanaf nu al weg kunt laten.

Screenshot van het prototype van de nieuwe versie

Minder informatie opgeven

In de huidige invulassistent wordt méér informatie opgeslagen dan in de nieuwe versie. Het gaat om de beschrijvingen per afwijking in stap 5. Dit gedeelte verdwijnt in de nieuwe invulassistent. Om die reden hoef je deze velden vanaf nu al niet meer in te vullen.

In plaats daarvan kun je in de vernieuwde invulassistent in één keer de alternatieven, maatregelen en planning vastleggen. Dit hoeft dus niet meer per afwijking.

Dit kun je nu al doen

Je kunt ervoor kiezen om dit pas na livegang van de nieuwe invulassistent te doen, op het moment dat je een verklaring updatet. Maar je kunt ook vanaf nu al op de nieuwe manier gaan werken.

Nieuwe verklaring

Maak je een nieuwe verklaring, en zijn er fouten bij het toegankelijkheidsonderzoek gevonden? Dan hoef je die niet meer één voor één te beschrijven. Kies bij stap 5 voor het criterium ‘0.0.0 - Algemeen’ en beantwoord alleen onder dit criterium de 4 vragen. Dat doe je dus voor alle afwijkingen in één keer. Zo vertel je welk alternatief je biedt tot alle afwijkingen zijn opgelost, en welke maatregelen je neemt om alle afwijkingen te verhelpen. De informatie die je hier invult wordt overgezet naar de nieuwe invulassistent.

Bestaande verklaring

Bewerk je een bestaande verklaring met status B? Voeg dan met de ‘+’-knop een extra veld toe en kies hier het criterium ‘0.0.0 - Algemeen’. Vul de bijbehorende velden in. Beschrijf in het algemeen wat je doet tot alle afwijkingen zijn opgelost, en hoe je dat aan gaat pakken. Wat je hier invult, wordt overgezet naar de nieuwe invulassistent. Je kunt de eerder ingevoerde afwijkingen laten staan of verwijderen, dat maakt niet uit.

Als de nieuwe versie van de invulassistent live gaat, verdwijnt de informatie die je bij elke afwijking hebt ingevuld. Dit gebeurt pas op het moment dat je een verklaring gaat updaten. Je krijgt dan de mogelijkheid om je oude verklaring te downloaden.

Vragen?

Heb je vragen over de nieuwe invulassistent of dit nieuwsbericht? Stuur ons dan een mail op digitoegankelijk@logius.nl.