Geo-informatie

Main content

Helaas zijn er nog geen eenvoudig toe te passen kaart-applicaties beschikbaar die volledig toegankelijk zijn. Op de pagina over kaarten en karteringsdiensten is beschreven hoe je onder het huidige en toekomstige beleid met geo-informatie om moet gaan.

Het is wel verplicht om een toegankelijk alternatief te bieden als het gaat om kaarten die voor navigatie zijn bestemd. Toch zijn er ook manieren om (eenvoudige) kaarten toegankelijk aan te bieden. Op deze pagina wordt uitgelegd hoe je dit kunt doen.

Een toegankelijke kaart maken

Bij kaarten die zich hiervoor lenen kun je een toegankelijke tekst met CSS en/of script omvormen tot een kaart. Zo kun je een lijst met gegevens (bijvoorbeeld namen van ministeries en hun adres) met CSS over een afbeelding van een kaart plaatsen. Als je rekening houdt met de toegankelijkheidseisen die onderaan deze pagina zijn beschreven, kun je op deze wijze een toegankelijke kaart presenteren. Er is dan geen noodzaak voor een toegankelijk alternatief. Let er wel op dat alle primaire informatie die je met de kaart wilt overdragen opgenomen is in de onderliggende tekst.

Toegankelijk alternatief bieden

Kaarten die niet volledig toegankelijk gemaakt kunnen worden moet je voorzien van een toegankelijk alternatief. Wat een geschikt alternatief is hangt af van het doel waarmee de kaart wordt getoond. Op kaarten kun je heel veel informatie kwijt. Bedenk met welke vraag de bezoeker de kaart bekijkt, en focus je in het toegankelijke alternatief op deze primaire informatie.

Als er objecten op de kaart worden getoond, dan kun je die objecten ook in een lijst weergeven. Zijn het veel objecten, biedt dan de mogelijkheid om deze te filteren en sorteren. Als de kaart illustratief wordt gebruikt (bijvoorbeeld een historische kaart), beschrijf dan het onderwerp van de kaart, het afgebeelde gebied, de maker en het jaartal. Bij kaarten waarop gegevens worden getoond rond een bepaalde locatie geef je als alternatief een formulierveld waarin de bezoeker de gewenste locatie kan invoeren, en toon je de resultaten voor die locatie (bijvoorbeeld in een straal rond de locatie) in een lijst.

Relevante toegankelijkheidseisen

Wil je een kaart toegankelijk maken, dan zijn de volgende toegankelijkheidseisen belangrijk.

Algemeen

Kaarten met een animatie

Kaarten waarbij de bezoeker een locatie kan invoeren