Afbeeldingen

Main content

Met afbeeldingen kun je de aandacht trekken, een tekst illustreren of complexe gegevens inzichtelijk maken. Afbeeldingen zijn een nuttig en veelgebruikt middel om informatie over te dragen of te verrijken. Juist daarom is het essentieel om ze voor iedereen toegankelijk te maken.

De kern: een tekstueel alternatief

Elementen die niet uit tekst bestaan, zoals afbeeldingen, kun je toegankelijk maken door ze te voorzien van een tekstueel alternatief. Digitale tekst is de meest toegankelijke vorm van informatie. Met hulptechnologie kan tekst namelijk omgezet worden in alternatieve vormen van weergave. Voorleessoftware kan tekst bijvoorbeeld omzetten in synthetische spraak. Tekst kan ook vergroot worden of omgezet in braille.

Door afbeeldingen te voorzien van een tekstueel alternatief maak je ze dus toegankelijk voor bezoekers die de afbeeldingen niet kunnen zien. Ook zoekmachines zoals Google maken gebruik van tekstalternatieven bij het indexeren van websites.

De juiste techniek

Door op de juiste wijze een tekstueel alternatief toe te voegen aan afbeeldingen zorg je dat de hulptechnologie van bezoekers de tekst kan vinden en er goed mee om kan gaan. Meestal is het toevoegen van een tekstuele beschrijving mogelijk in het CMS. Sommige soorten afbeeldingen vragen om een andere aanpak, zoals diagrammen en CAPTCHA’s. De basis blijft: tekstueel beschrijven wat je ziet.

De juiste beschrijving

Een tekstueel alternatief werkt alleen als de beschrijving adequaat is. In veel gevallen gaat het om ‘vertellen wat je ziet’. Soms gaat het juist om ‘vertellen wat dit doet’, bijvoorbeeld bij een button in een formulier. En als een afbeelding geen informatie toevoegt, is het beter ook geen tekstalternatief te geven. Denk dus goed na over de tekstuele beschrijving. Iemand die alleen de tekstalternatieven ziet zou de informatie nog steeds moeten kunnen begrijpen en de website nog steeds moeten kunnen gebruiken.

Meer weten?

Ontwikkelaars kunnen in de technische norm meer lezen over afbeeldingen bij de volgende toegankelijkheidseisen: