Kijk terug: Roadshows DigiToegankelijk 2023

In het najaar van 2023 trok team DigiToegankelijk het land door met 4 roadshows op verschillende locaties in Nederland. We bezochten Eindhoven, Amersfoort, Rotterdam en Assen. Thema dit jaar: grip krijgen op digitale toegankelijkheid. Van de roadshows in Amersfoort en Rotterdam zijn video-opnames gemaakt. Die kun je op deze pagina terugkijken.

Verhalen uit de praktijk

Op elke locatie kregen sprekers van regionale of lokale overheidsorganisaties het podium. Ze vertelden over hun ervaring met het toegankelijk maken van hun kanalen. Wat ging goed, wat was lastig? En wat zijn hun gouden tips?

Praktijkverhalen in Amersfoort

Dagvoorzitter Funda Müjde gaat in gesprek met Rens Oosthoek van provincie Utrecht en Barbara Thien van gemeente Ede. Zij vertellen hoe zij in hun organisatie werken aan digitale toegankelijkheid. 

Je wil toch dat iedereen jouw informatie kan lezen, dat je boodschap bij iedereen overkomt?

Samenvatting praktijkverhalen Amersfoort

00:00
00:00

Samenvatting praktijkverhalen Rotterdam

00:00
00:00

Praktijkverhalen in Rotterdam

Doris Bartels (gemeente Haarlemmermeer), Erol Hofmans (College ter Beoordeling van Geneesmiddelen) en Demmy Couvreur (Autoriteit Consument & Markt) praten met dagvoorzitter Vincent Bijlo over hun ervaringen met digitale toegankelijkheid in hun organisatie.

We hebben een adviespunt ingericht. Iemand die je altijd kunt bellen, altijd mailen: ik heb een pdf, of: ik wil iets met een pdf, wat nu?

Rondetafelgesprekken

We nodigden verschillende politici en bestuurders uit om met elkaar en het publiek in gesprek te gaan over de bestuurlijke kant van digitale toegankelijkheid. Uit onderzoek blijkt namelijk dat een bestuur dat zich hard maakt voor digitale toegankelijkheid een belangrijke succesfactor is. 

Rondetafel Amersfoort

Hermannus Stegeman (gemeente Ede, VDP), Inge Rohde (CBR), Yousuf Yousufi (Vereniging Nederlandse Gemeenten) en Olaf Schoelink (Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) praten over de organisatorische aspecten van digitale toegankelijkheid.

Om hier echt een succes van te maken is draagvlak op bestuurlijk niveau, budget, ambtelijke capaciteit, kennis en expertise nodig

Samenvatting rondetafelgesprek Amersfoort

00:00
00:00

Samenvatting rondetafelgesprek Rotterdam

00:00
00:00

Rondetafelgesprek Rotterdam

In Rotterdam delen Erica van Engel (statenlid Provinciale Staten Zuid-Holland), Marjanke Töller (Programmadirecteur Dienstverlening & Innovatie UWV), Wouter Welling (Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) en Marcel Oosterveer (burgemeester Waalre, Ambassadeur Digitale Toegankelijkheid) hun inzichten.

Als je alles wat je doet als publieke sector grotendeels digitaal gaat aanbieden, moet je zorgen dat je er  voor 100 procent van de mensen bent

Tips en inzichten van bezoekers en sprekers

We vroegen een aantal van onze sprekers en bezoekers wat zij van de roadshow vonden. In deze fragmenten delen ze hun tips en inzichten rondom digitale toegankelijkheid.

Hermannus Stegeman (Amersfoort)

Hermannus Stegeman van Gemeente Ede en VDP nam deel aan het rondetafelgesprek in Amersfoort. In dit korte interview vertelt hij over het gesprek. Zijn tip: 'zorg dat je op alle niveaus bewustwording creëert.'

Op het moment dat je dit niet goed geregeld hebt, mis je 25 procent van je inwoners

Interview Hermannus Stegeman

00:00
00:00

Interview Natasja Dolk

00:00
00:00

Natasja Dolk (Rotterdam)

Natasja vertelt dat ze veel inspiratie op heeft gedaan in Rotterdam. Welke ideeën neemt ze mee in haar werk bij gemeente Nissewaard?

Welke nieuwe ideeën zijn er al gelanceerd, waar zijn andere partijen al mee bezig: die informatie ga ik meenemen

Esther van de Pol (Amersfoort)

Esther van de Pol (coördinator e-dienstverlening gemeente Ede) was bij de roadshow in Amersfoort. Zelf houdt ze zich in haar werk veel bezig met digitale toegankelijkheid. Welke blinde vlekken ziet zij in haar organisatie?

Mijn tip is dat je kunt denken dat je bezig bent met toegankelijkheid, maar dat er vaak toch nog blinde vlekken zijn in wat je doet

Interview Esther van de Pol

00:00
00:00

Interview Demmy Couvreur

00:00
00:00

Demmy Couvreur (Rotterdam)

Demmy (Autoriteit Consument en Markt) was één van de sprekers bij de roadshow in Rotterdam. Ze deelt een van haar inzichten rond digitale toegankelijkheid.

Betrokkenheid van bestuur en medewerkers, investeren in tijd en opleiding: dat zal altijd moeten blijven bestaan

Yousuf Yousufi (Amersfoort)

Yousuf Yousufi van De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) was één van de deelnemers van het rondetafelgesprek in Amersfoort. Met de deelnemers heeft hij gekeken wat er nou echt nodig is op het gebied van digitale toegankelijkheid.

Je hebt je bestuur en je raad echt nodig als het gaat om budget voor elkaar krijgen, maar ook een stukje draagvlak

Interview Yousuf Yousufi

00:00
00:00

Interview Erica van Engel

00:00
00:00

Erica van Engel (Rotterdam)

In Rotterdam nam Erica van Engel (Statenlid Provincie Zuid-Holland) deel aan het rondetafelgesprek. Als Statenlid maakt zij zich hard voor digitale toegankelijkheid.

Het helpt als je mensen met bijvoorbeeld een visuele beperking meeneemt om te laten zien wat het nou eigenlijk doet