Twee of meer onderzoeksrapporten toevoegen in de invulassistent

Claim je in een toegankelijkheidsverklaring status A of B? Dan moet je die status onderbouwen met toegankelijkheidsonderzoek. Dat mag bestaan uit één volledig onderzoek of meerdere deelonderzoeken. Die kun je in de invulassistent stuk voor stuk toevoegen.

Deelonderzoeken

Je kunt je hele website of app in één keer laten onderzoeken. Maar het kan ook in delen. Dan laat je de content (de inhoud) en techniek (het systeem of platform) apart van elkaar controleren. Soms regelt de leverancier het onderzoek van de techniek. Elk deelonderzoek gaat over een gedeelte van de 50 toegankelijkheidseisen. Welk gedeelte dat is, hangt af van hoe de site of app in elkaar zit. Dat bespreek je vooraf met je leverancier en de inspectie-instelling.

Het deelonderzoek van de content richt zich op alles wat de webredactie zelf kan aanpassen: teksten, afbeeldingen, ingesloten video’s, de teksten bij formulieren, pdf-bestanden, enzovoort. Wat er precies onder valt, verschilt per platform.

Bij het deelonderzoek van de techniek worden alle onderdelen onderzocht die de leverancier beheert. Ook dit kan per platform verschillen. De onderzoeker kijkt of een redacteur met het platform toegankelijke content kan plaatsen. En of de onderdelen die het platform levert toegankelijk zijn. Bijvoorbeeld de formuliervelden, de navigatiemenu’s en de zoekfunctie.

Invulassistent

Je kunt links naar meerdere onderzoeksrapporten toevoegen in de invulassistent. Dat doe je bij stap 4. Upload eerst alle onderzoeken los van elkaar op je eigen website. Vervolgens neem je in stap 4 van de invulassistent een afzonderlijke link op naar elk bestand. Je doet dat met de ‘+’-knop onderaan de pagina.

Het is op dit moment helaas nog niet mogelijk meerdere JSON-bestanden toe te voegen.