Dashboard DigiToegankelijk live: hoe sta jij ervoor?

Het Dashboard DigiToegankelijk is live! In het dashboard zie je hoe toegankelijk de websites en mobiele apps van jouw organisatie al zijn. Die informatie komt op dit moment uit de toegankelijkheidsverklaringen. Maar we gaan verder: ook websites en apps zónder verklaring komen in het dashboard. De komende tijd vragen we organisaties om onze lijsten te controleren.

Werk aan de winkel

Het dashboard laat in één overzicht zien hoe toegankelijk de websites en mobiele apps van de Nederlandse overheid zijn. Dat geeft inzicht en zet aan tot actie. Want er is werk aan de winkel: In Nederland hebben liefst 4,5 miljoen mensen problemen met het lezen, begrijpen en gebruiken van websites.

Wij schatten in dat de Nederlandse overheid meer dan 10.000 websites en mobiele apps beheert. Op dit moment hebben ruim 4.100 overheidswebsites en -apps een toegankelijkheidsverklaring en daarvan voldoen er nu zo'n 3.000 aan de wet rond digitale toegankelijkheid.

Hulpmiddel voor webbeheerder, toegankelijkheidsfunctionaris en toezichthouder

Het Dashboard DigiToegankelijk geeft je een overzicht van welke websites en mobiele apps van jouw organisatie al toegankelijk zijn en aan welke nog gewerkt moet worden. Zo kun je gericht werken aan verbetering. Je kunt de digitale toegankelijkheid van jouw organisatie bovendien vergelijken met die van andere organisaties. Zo zie je of je het gemiddeld genomen goed doet.

Hiermee kun je het dashboard ook gebruiken om jouw directie of bestuur te informeren en hen ervan bewust te maken dat verbetering van digitale toegankelijkheid binnen jouw organisatie een noodzaak is. Ook kun je het dashboard gebruiken om te controleren voor welke websites en mobiele apps jouw organisatie in totaal verantwoordelijk is. De status van digitale toegankelijkheid van de organisatie is in één oogopslag te zien. Daarmee biedt het dashboard ook handvatten voor toezicht, zowel binnen de organisatie als op landelijk niveau.

Voorbeeldgrafiek met balkjes voor status A t/m E. Met titel: zo digitoegankelijk is jouw organisatie

Voorbeeld van een overzicht uit het dashboard met de toegankelijkheidstatussen

van website en apps voor een overheidsinstantie

Naar een compleet en actueel dashboard

Om optimaal gebruik te kunnen maken van het Dashboard DigiToegankelijk is het van belang dat het alle actuele websites en mobiele apps van de overheid bevat. Het dashboard toont op dit moment alleen de websites en mobiele apps met een toegankelijkheidsverklaring. Voor een compleet overzicht zullen de websites en mobiele apps zonder toegankelijkheidsverklaring daaraan toegevoegd moeten worden. Om je daarbij te helpen, maken we voor jouw organisatie een overzicht met websites en mobiele apps die nog geen verklaring hebben, maar waarvan wij denken dat ze wel tot jouw organisatie behoren. Dit overzicht zullen we de komende periode aan jouw organisatie voorleggen met de vraag dit te controleren en aan te vullen.