Online kaarten en karteringsdiensten

Geografische informatie wordt vaak met een landkaart getoond. De informatie is zo lastig te beschrijven dat visuele presentatie de voorkeur heeft. Helaas zijn veel digitale kaarten niet (volledig) toegankelijk. Op deze pagina vind je tips om met geografische informatie om te gaan. Daarnaast is beschreven wat verplicht is onder het huidige en toekomstige beleid.

Om welke toepassingen gaat het?

Met online kaarten en karteringsdiensten worden alle digitale kaartoplossingen bedoeld die je op websites en in apps kunt gebruiken. Het gaat zowel om toepassingen die je via een online dienst kunt invoegen (bijvoorbeeld Google Maps en Bing Maps), als om toepassingen die in eigen beheer zijn gebouwd of onderdeel zijn van een CMS.

Beleid sinds 1 juli 2018

Op 1 juli 2018 trad in Nederland nieuwe wetgeving in werking die het 'pas toe of leg uit'-regime voor digitale toegankelijkheid vervangt. Vanaf dat moment gelden de volgende regels:

  • Bij kaarten die bestemd zijn voor navigatie moet essentiĆ«le informatie in de kaart ook op een toegankelijke, digitale wijze verstrekt worden.

  • Voor de online kaarten en karteringsdiensten zelf geldt een uitzondering. Deze hoeven niet verplicht toegankelijk te zijn.

Omgaan met uitdagingen

Als je een kaart toevoegt aan je digitale kanaal, houd dan rekening met de volgende punten:

  • De uitzondering geldt alleen voor de online kaart zelf. Dus niet voor de webpagina waarop de kaart staat, of voor het document waarin de kaart is geplaatst. De webpagina of het document moet wel aan de toegankelijkheidseisen voldoen.

  • Als de kaart bedoeld is voor navigatie dan moet je de essentiĆ«le informatie ook op een toegankelijke digitale wijze verstrekken. Dit is verplicht. Zo kun je adressen en een routebeschrijving in tekst toevoegen. Uiteindelijk gaat het erom dat alle bezoekers toegang hebben tot de informatie die de organisatie met de kaart wil overbrengen.

  • Daarnaast kun je de kaart zelf wel zo toegankelijk mogelijk maken. Zo kun je zorgen dat de contrasten tussen de gebruikte kleuren voldoende zijn voor bezoekers die kleurenblind zijn en dat de navigatie van de kaartapplicatie via het toetsenbord te bedienen is.

Meer informatie

Lees meer over het toegankelijk maken van geo-informatie.