Vormgeving

Vormgeving gaat over de kleur, vorm en plaats van onderdelen van een webpagina of app. Met de juiste vormgeving kun je een boodschap beter overdragen. Let op de volgende punten om je vormgeving toegankelijk te maken.

Wees niet afhankelijk van vorm of kleur

Niet alle bezoekers kunnen de vormgeving van een website of app zien. Sommige bezoekers zijn kleurenblind of slechtziend. Andere bezoekers laten de tekst voorlezen of omzetten in braille. Daarom moet je alle informatie die je met kleur of vorm overbrengt ook met tekst vertellen. Een rode knop voor ‘stoppen’ en een groene knop voor ‘doorgaan’ kan. Maar alléén als de woorden 'stoppen' en 'doorgaan' ook in tekst op die knoppen staan. Want niet iedereen kan de kleuren zien.

Vertel alle informatie die je met kleur of vorm overbrengt ook met tekst.

Contrast

Zorg dat het contrast tussen voor- en achtergrondkleuren voldoende is. Bezoekers die kleurenblind of slechtziend zijn kunnen kleuren vaak niet goed zien. Je helpt er ook mensen mee die een pagina van je site in grijstinten afdrukken, of die in de volle zon jouw app proberen te gebruiken.

Vormgeving van navigatiemenu's

Bij het vormgeven van navigatieblokken is het belangrijk om dezelfde vormgeving aan te houden. Zorg dat de volgorde van menu-items op elke pagina of in elk scherm hetzelfde is. Dat is prettig voor bezoekers die geen visueel overzicht hebben over de hele pagina of app.