Veelgestelde vragen (FAQ)

Nee, sinds 15 november 2016 is het Principe Universeel niet meer verplicht. Vanaf die datum is de standaard Webrichtlijnen vervangen door een Europese standaard voor toegankelijkheid, EN 301 549.

Principe Universeel is door het Forum Standaardisatie op de lijst met aanbevolen standaarden geplaatst.

De standaard Webrichtlijnen versie 2 bestond uit twee onderdelen:

  • Toegankelijkheidseisen: de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) 2.0 niveau AA.
  • Eisen voor bouwkwaliteit: het Principe Universeel.

Op 22 december 2016 is een nieuwe Europese richtlijn voor de toegankelijkheid van overheidswebsites en apps van kracht gegaan. Om in lijn te blijven met deze richtlijn is de standaard Webrichtlijnen op 15 november 2016 vervangen door een Europese standaard voor toegankelijkheid.

Met user generated content bedoelen we tekst, afbeeldingen of andere inhoud die op een overheidswebsite verschijnt maar die niet door de overheidsorganisatie zelf is gecreƫerd of (betaald) in opdracht van de overheidsorganisatie is gemaakt. De overheidsorganisatie is niet verantwoordelijk voor dit soort content, maar moet wel met een aantal zaken rekening houden.

User generated content is inhoud van derden. Lees er meer over bij specifieke situaties.

Nee, als je website voldoet aan Webrichtlijnen versie 2 of aan WCAG 2.0 op niveau A en AA dan voldoet deze gedeeltelijk aan de wettelijke verplichting. Voor websites zijn hierinĀ namelijk de eisen van WCAG 2.1 (niveau A en AA) opgenomen sinds 23 december 2018, waardoor er nieuwe succescriteria zijn toegevoegd.