Roadshows digitale toegankelijkheid najaar 2023

In het najaar van 2023 organiseert DigiToegankelijk in samenwerking met VNG weer 4 roadshows op een locatie bij jou in de buurt. Thema dit jaar: grip krijgen op digitale toegankelijkheid. Dagvoorzitters Vincent Bijlo en Funda Müjde nemen je mee in een inspirerend programma, waarin zowel de dagelijkse praktijk als de bestuurlijke kant uitgebreid aan bod komen. 

Meld je nu aan voor een roadshow bij jou in de buurt!

Dagvoorzitters Funda Müjde en Vincent Bijlo

Eindhoven (26 okt)

Deze roadshow heeft al plaatsgevonden. 

Amersfoort (9 nov)

Deze roadshow heeft al plaatsgevonden. 

Rotterdam (23 nov)

Deze roadshow heeft al plaatsgevonden. 

Assen (7 dec)

Op donderdag 7 december is onze laatste roadshow in Assen.

Voor professionals die werken aan digitale toegankelijkheid

Werk jij aan de digitale toegankelijkheid van de overheid? Dan is deze roadshow voor jou. Samen met andere professionals uit jouw regio verken je tijdens een gevarieerd programma hoe je als organisatie grip krijgt op digitale toegankelijkheid. Het team van DigiToegankelijk praat je bij over de ontwikkelingen rond toezicht en ondersteuning. Ook krijg je een inkijkje in de nieuwe diensten die DigiToegankelijk ontwikkelt om overheden nog beter te ondersteunen. 

Praktijkverhalen uit de regio

Tijdens de roadshows is er veel aandacht voor verhalen uit de praktijk. Op elke locatie krijgt het team van een regionale of lokale overheidsorganisatie het podium. De teamleden vertellen over hun ervaring met het toegankelijk maken van hun kanalen. Wat waren kritische succesfactoren? Welke uitdagingen kwamen ze tegen? En welke tips hebben zij voor het publiek? 

Rondetafelgesprek met bestuurders en politici

Digitale toegankelijkheid is niet alleen een zaak van de ICT-afdeling of het webteam. De hele organisatie speelt een rol in het toegankelijk maken van content en diensten. Een bestuur dat zich hard maakt voor digitale toegankelijkheid is daarbij een belangrijke succesfactor, zo blijkt uit onderzoek. Reden genoeg om in gesprek te gaan met bestuurders en politici uit de regio over de organisatorische aspecten van digitale toegankelijkheid. Het publiek speelt hierbij een actieve rol. Stel je vragen aan de deelnemers en geef je mening over de stellingen die aan tafel worden besproken.

Een bestuur dat zich hard maakt voor digitale toegankelijkheid is een belangrijke succesfactor, zo blijkt uit onderzoek. 

Breid je netwerk uit

Op verschillende momenten in het programma is er ruimte om elkaar te ontmoeten. Maak kennis met andere professionals uit jouw regio en wissel ervaringen uit. Wat kunnen jullie voor elkaar betekenen? Misschien kun je bepaalde onderwerpen samen oppakken, of van elkaar leren.

Vraag het aan een expert van DigiToegankelijk

Tijdens de pauzes en netwerkmomenten kun je bij de Vraagbaken van DigiToegankelijk terecht om al je vragen te stellen. Wil je meer weten over de inventarisatielijsten of de invulassistent? Of heb je een vraag over pdf’s? De experts van DigiToegankelijk staan voor je klaar.

Programma

Dagvoorzitters Funda Müjde en Vincent Bijlo verzorgen beiden de presentatie van 2 roadshows. De hele middag zijn leden van team DigiToegankelijk aanwezig om jullie vragen te beantwoorden.

Tijd Onderdeel
13:30

Ontvangst

 • koffie en thee
 • mogelijkheid om je vraag aan een Vraagbaak te stellen
14:00

Welkom en update

 • Welkomstwoord door dagvoorzitter Funda Müjde of Vincent Bijlo
 • Update vanuit het team DigiToegankelijk over NLdoc, het dashboard, toezicht en meer
14:30

Ervaringen uit de praktijk

Inspirerende praktijkverhalen uit de regio:

 • Eindhoven: Isabelle Ruyters (gemeente Asten) en Michelle von Nuland (gemeente Moerdijk)
 • Amersfoort: Rens Oosthoek (provincie Utrecht) en Barbara Thien (gemeente Ede)
 • Rotterdam: Doris Bartels (gemeente Haarlemmermeer), Erol Hofmans (College ter Beoordeling van Geneesmiddelen) en Demmy Couvreur (Autoriteit Consument & Markt)
 • Assen: Lars Blaauw (provincie Drenthe), Mark Jones (gemeente Coevorden), Jaap Jelsma (gemeente Assen) en Lammie van der Schoot (RDW)
15:15

Netwerkbreak

 • ontmoet elkaar en leg nieuwe contacten
 • mogelijkheid om je vraag aan een Vraagbaak te stellen
15:45

Rondetafelgesprek met bestuurders en politici

 Bestuurders en politici gaan met elkaar gesprek over de organisatorische kant van digitale toegankelijkheid:

 • Eindhoven: Hessel Westera (CAK), Han Zuidweg (Forum Standaardisatie), Sjoerd Maillé (lid Provinciale Staten Limburg en raadslid Maastricht)
 • Amersfoort: Hermannus Stegeman (gemeente Ede, VDP) en Inge Rohde (CBR), Yousuf Yousufi (VNG) 
 • Rotterdam: Erica van Engel (Provinciale Staten Zuid-Holland), Marjanke Töller (UWV) en Marcel Oosterveer (burgemeester Waalre, Ambassadeur Digitale Toegankelijkheid)  
 • Assen: Esther de Leeuw (Belastingdienst), Marten Tilstra (IPO, raadslid gemeente Lelystad), Leonie van den Tol (raadslid gemeente Dordrecht) en Marjolein Swaanenburg-van Roosmalen (lid College voor de Rechten van de Mens)

Bij alle roadshows neemt Olaf Schoelink of Wouter Welling van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (opdrachtgever DigiToegankelijk) deel aan het rondetafelgesprek.

17:00

Afsluitende borrel

 • ontmoet elkaar en leg nieuwe contacten
 • mogelijkheid om je vraag aan een Vraagbaak te stellen
18:00 Einde

Meer informatie

De informatie over het programma en de locaties vind je op de aanmeldpagina's van de locaties. We vullen deze pagina's de komende tijd verder aan.