Voordelen van de toegankelijkheidseisen

Door aan de toegankelijkheidseisen te voldoen zorg je dat iedereen toegang heeft tot jouw digitale informatie. Daarnaast zijn er ook voordelen op het gebied van gebruiksvriendelijkheid, vindbaarheid, compatibiliteit, bereik en duurzaamheid.

Een website die toegankelijk is scoort ook beter op de volgende punten:

  • Gebruiksvriendelijkheid: het gemak waarmee bezoekers de website kunnen gebruiken, los van technologische of persoonlijke beperkingen.
  • Vindbaarheid: de vindbaarheid van de website in zoekmachines, maar ook de vindbaarheid van informatie als je gebruikmaakt van hulpmiddelen zoals voorleessoftware. Als de website zonder opmaak en interactie nog steeds begrijpelijk is, komt dat de vindbaarheid enorm ten goede.
  • Compatibiliteit: de mate waarin de website te gebruiken is in diverse browsers en op verschillende¬†platformen, op mobiele telefoons en tablets.
  • Bereik: de ondersteuning van een zo groot mogelijke doelgroep, inclusief bezoekers met een beperking en bezoekers die verouderde technologie of software gebruiken.
  • Duurzaamheid: de mate waarin een website aangepast en onderhouden kan worden. Denk bijvoorbeeld aan het eenvoudig veranderen van de vormgeving van de website.