De Toegankelijkheidsassistent controleert de toegankelijkheid van het werk van de webredacteur terwijl hij bezig is in het CMS, nog vóórdat een pagina wordt gepubliceerd.

Werkt de Toegankelijkheidsassistent in mijn CMS?

De inhoud van webpagina’s wordt beheerd met behulp van een tekstvak in het CMS, ook wel ‘WYSIWYG-editor’ genoemd. Er zijn verschillende WYSIWYG-editors op de markt. De Toegankelijkheidsassistent is een module voor één van die editors: de CKeditor van het bedrijf CKSource. Deze editor kan in heel veel CMS’en worden gebruikt. Vraag je leverancier wat de mogelijkheden zijn voor jouw organisatie.

Live feedback in het tekstvak van het CMS

De Toegankelijkheidsassistent geeft live feedback over (mogelijke) toegankelijkheidsproblemen met de inhoud van een webpagina, rechtstreeks in het tekstvak van het CMS. Het lijkt een beetje op een spellingscontrole van een tekstdocument in Word of Open Office, maar dan voor toegankelijkheid. Zo krijgt de redacteur een melding als hij de alt-tekst van een afbeelding niet invult, of als hij dezelfde link twee keer direct na elkaar plaatst. 

Toegankelijkheidsassistent downloaden

 Tot 2017 was een licentie beschikbaar voor overheidsorganisaties waarmee zij een Nederlandse variant van de Toegankelijkheidsassistent gratis konden gebruiken. Door het ministerie van BZK is besloten de ondersteuning voor deze licentie stop te zetten. Er kunnen dan ook geen nieuwe gratis overheidslicenties meer worden verstrekt.

Op de website van de ontwikkelaar CKSource kun je nog wel een open source of een betaalde versie van deze plugin downloaden.