Gebruik koppen die het onderwerp of doel van de onderliggende inhoud beschrijven

Zorg dat de titel, de kop en de tussenkoppen samen een goed beeld geven van de inhoud van de pagina. Om dat te bereiken moeten koppen beschrijvend zijn: ze moeten een beeld geven van het onderwerp of het doel van de tekst die eronder staat.

Hoe pas ik dit toe?

Zorg dat elke kop die je gebruikt iets zegt over de tekst waar de kop bij hoort. Dat kan een beschrijving zijn van het onderwerp of van het doel ervan. Zet eens de titel van de pagina of het pdf-bestand en alle koppen onder elkaar. Krijg je nu een goed beeld van de inhoud en indeling van de pagina of het pdf-bestand? Zie ook de handleiding voor het schrijven van beschrijvende paginatitels.

Voorbeelden

De volgende structuur geeft de bezoeker weinig aanknopingspunten:

 1. Informatie (paginatitel)
  1. Uw ‘drijvende kracht’
  2. Een abc’tje
  3. Ook voor u
  4. Snel op weg?

Als je niet weet dat deze pagina over elektrische fietsen gaat is het lastig om te ontdekken wat het onderwerp van de tekst is, zonder de tekst te lezen. De titel ‘informatie’ is erg algemeen, en de koppen geven weinig informatie over het onderwerp of doel van de onderliggende tekst. Als de volgende paginatitel en koppen waren gebruikt, was het eenvoudiger geweest voor bezoekers met hulptechnologie om te begrijpen waar de pagina over gaat:

 1. Elektrische fietsen (paginatitel)
  1. Wat is een elektrische fiets?
  2. Veelgebruikte termen
  3. Doelgroepen
  4. Nu bestellen

Hoe draagt dit bij aan een betere website?

Beschrijvende koppen zijn vooral handig voor bezoekers die door een beperking langzaam lezen of een beperkt kortetermijngeheugen hebben. Zij kunnen dan aan de hand van de kop voorspellen waar de onderliggende paragraaf over gaat. Bezoekers die met het toetsenbord navigeren of voorleessoftware gebruiken kunnen een lijst met koppen opvragen en snel naar de informatie navigeren die zij nodig hebben.

Bouwer of redacteur?

De redacteur is verantwoordelijk voor het schrijven van koppen die het onderwerp of het doel van de onderliggende tekst beschrijven.

Technische details

 • Hoort bij toegankelijkheidseis 2.4.6
 • Niveau AA

Hoort bij