Plaats links en linkteksten op de juiste wijze in pdf-documenten

Zorg dat hulptechnologie de beschrijving en het linkdoel van links (de linktekst) uit het pdf-document kan halen, door de links op de juiste wijze te plaatsen.

Hoe pas ik dit toe?

De beste manier om links op de juiste wijze in een pdf-document te krijgen, is om ze al toe te voegen aan het bronbestand, voordat je dit naar pdf converteert. Dus bijvoorbeeld in Microsoft Word of OpenOffice. Is dit niet mogelijk, dan kun je een link ook achteraf toevoegen met een programma als Adobe Acrobat Pro.

In Adobe Acrobat XI Pro volg je de volgende stappen:

  1. Open eerst het venster Codes (Beeld > Tonen/verbergen > Navigatievensters > Codes), en vink in het optiemenu van dit venster ‘Labelannotaties’ aan.
  2. Kies voor Beeld > Gereedschappen > Inhoud bewerken.
  3. Klik op ‘Koppeling toevoegen of bewerken’.
  4. Selecteer nu het woord of de zin waarvan je een link wilt maken. Als het goed is, verschijnt er automatisch een venster ‘Koppeling maken’.
  5. Kies in dit venster de gewenste instellingen, als je op OK klikt is de link ingevoegd.

In het venster Codes moet je uiteindelijk een code <Link> zien staan, met daarin zowel de linktekst als de link zelf.

Screenshot Adobe Acrobat Pro: venster Codes met link

Als er <Standard> staat in plaats van <Link>, dan kun je dit aanpassen door met de rechtermuisknop op het woord <Standard> te klikken en te kiezen voor ‘Eigenschappen’. Bij het tabblad ‘Code’ kies je bij het kopje ‘Type’ vervolgens voor ‘Koppeling’.

Extra informatie over linkdoel toevoegen

In de meeste gevallen zou de linktekst voldoende informatie moeten geven over de bestemming van de link, want het schrijven van duidelijke linkteksten is één van de toegankelijkheidseisen. Mocht dit echter toch niet het geval zijn, dan kun je extra informatie voor bezoekers met hulptechnologie toevoegen aan het pdf-bestand. Dat doe je in Adobe Acrobat XI Pro als volgt:

  1. Rechtermuisklik op de Code <Link> in het venster Codes van de link die je wilt aanpassen. Kies voor ‘Eigenschappen’.
  2. Vul bij het kopje ‘Alternatieve tekst’ een tekst in die het linkdoel duidelijk beschrijft.
Screenshot Adobe Acrobat Pro: alternatieve tekst voor link toevoegen

Hoe draagt dit bij aan een betere website?

Pdf-bestanden worden beter bruikbaar voor alle bezoekers als links op de juiste wijze zijn geplaatst. Ze zijn dan aanklikbaar, en ook voor bezoekers die hulptechnologie gebruiken is duidelijk wat het linkdoel is.

Bouwer of redacteur?

De redacteur of ontwerper die de pdf maakt moet ervoor zorgen dat links en linkteksten op de juiste wijze worden geplaatst.

Technische details

Hoort bij