Laat de items van navigatie-blokken telkens in dezelfde volgorde terugkomen

Zorg dat de relatieve volgorde van de links in een navigatie-menu dat op meerdere pagina’s wordt getoond telkens hetzelfde is, zowel in de broncode als visueel.

Hoe pas ik dit toe?

Navigatie-blokken die op meerdere pagina’s voorkomen moeten op elke pagina dezelfde volgorde behouden. Per pagina mogen wel extra niveaus worden toegevoegd (submenu’s, secundaire navigatie), maar de relatieve volgorde van de navigatie-items die op elke pagina voorkomen moet hetzelfde blijven. Als je gebruikmaakt van een CMS is dit vaak al automatisch goed geregeld. Het is belangrijk dat de volgorde niet alleen visueel hetzelfde blijft, maar ook in de broncode.

De volgorde zou alleen mogen veranderen als bezoekers dit zelf zo instellen in de hulptechnologie of de browser die ze gebruiken.

Voorbeelden

Een menu bestaat uit de volgende onderdelen:

 1. Home
 2. Onze diensten
 3. Over ons
 4. Nieuws
 5. Contact

Op de pagina ‘Onze diensten’ verschijnt een submenu. De volgorde van de overige links, op het hoogste niveau, blijft hetzelfde:

 1. Home
 2. Onze diensten
  1. Wassen
  2. Strijken
  3. Stomen
 3. Over ons
 4. Nieuws
 5. Contact

Hoe draagt dit bij aan een betere website?

Op alle pagina’s dezelfde volgorde van links in een navigatiemenu aanhouden maakt de website gebruiksvriendelijker voor mensen met en zonder beperking.

Bouwer of redacteur?

Zowel de bouwer als de redacteur kunnen met deze eis te maken krijgen. De bouwer moet zorgen dat de hoofdnavigatie op alle pagina’s in dezelfde relatieve volgorde terugkomt. Als de redacteur blokken met links toevoegt aan pagina’s dan moeten deze telkens op dezelfde volgorde staan.

Technische details

Hoort bij