Zorg dat elke pagina van een website op meerdere manieren te vinden is

Bied meer dan één mogelijkheid om een pagina binnen een verzameling webpagina’s te vinden. Bijvoorbeeld door naast het navigatiemenu een zoekfunctie aan te bieden, of een sitemap. Dit is niet nodig voor pagina's die een stap in een proces zijn, of het resultaat van een proces zijn.

Hoe pas ik dit toe?

Je kunt aan deze eis voldoen door minstens twee van de volgende opties toe te passen:

  1. Toon op elke webpagina links naar gerelateerde webpagina’s.
  2. Bied voor een groep bij elkaar behorende webpagina’s een inhoudsopgave aan met links naar alle secties.
  3. Bied een sitemap met alle secties van de website aan waarnaar je vanaf elke pagina linkt.
  4. Bied een zoekfunctie op de website aan waarmee bezoekers binnen de website kunnen zoeken.
  5. Bied op elke pagina een lijst met links naar alle andere pagina’s aan.
  6. Link vanaf de startpagina naar alle pagina’s van de website.

Kleine websites

Belangrijk om te weten: bij kleine websites kun je soms meerdere van bovenstaande opties combineren. Als je vanaf de startpagina linkt naar alle pagina’s van de website, is dat direct ook de sitemap. Je hoeft die dan niet apart toe te voegen. Bij grote websites, waarbij niet alle pagina’s in het navigatiemenu zichtbaar zijn, zou wel een extra optie toegevoegd moeten worden, zoals een zoekfunctie of aparte sitemap.

Hoe draagt dit bij aan een betere website?

Verschillende mensen hebben verschillende voorkeuren en strategieën om informatie te vinden. Voor bezoekers met een visuele beperking kan het soms makkelijker zijn om de zoekfunctie te gebruiken dan een uitgebreid navigatiemenu. Bezoekers met een cognitieve beperking kunnen baat hebben bij een overzicht in de vorm van een inhoudsopgave of sitemap, terwijl andere bezoekers juist liever navigeren via gerelateerde links. Meerdere ingangen bieden draagt ook bij aan de vindbaarheid van de website in zoekmachines.

Bouwer of redacteur?

De ontwerper en bouwer zijn verantwoordelijk voor het uitdenken en realiseren van meerdere manieren om webpagina’s te bereiken binnen een website.

Technische details

Hoort bij