Schrijf een linktekst waaruit het doel van de link duidelijk af te leiden is

Ook zonder context moet het duidelijk zijn waar links naar verwijzen. Een linktekst als ‘klik hier’ of ‘lees verder’ is niet duidelijk als je de omliggende tekst of de visuele presentatie niet ziet. Schrijf daarom linkteksten die op zichzelf al duidelijk aangeven waar ze naartoe zullen leiden.

Hoe pas ik dit toe?

Stel je voor dat je een linktekst leest zonder dat je de rest van de webpagina kunt zien of lezen. Weet je dan nog steeds waar de link heen zal leiden? Als dat zo is, dan is het een goede linktekst.

Is het door de vormgeving van de pagina of door andere omstandigheden niet mogelijk om een duidelijke linktekst te schrijven, dan heb je nog een paar andere opties:

  • Zorg dat het doel van de link duidelijk wordt uit de tekst die direct vóór de link staat, dus in hetzelfde HTML-element. Bijvoorbeeld in dezelfde zin of in dezelfde bullet van een opsomming.
  • Gebruik CSS om een deel van de linktekst te verbergen.
  • Gebruik ARIA-attributen om het linkdoel te beschrijven.

Let op: je kunt beter niet het title-attribuut van een link gebruiken om extra informatie over het linkdoel te geven. De meeste hulptechnologie leest deze niet voor.

Voorbeelden

Duidelijke linktekst

De volgende linktekst is niet duidelijk:

<a href="toegang.html">Lees verder</a>

Beter zou zijn:

<a href="toegang.html">Lees verder over toegankelijkheid</a>

Met CSS een deel van de linktekst verbergen

Deze methode houdt in dat je een volledige, duidelijke linktekst schrijft en vervolgens een gedeelte daarvan met CSS verbergt. Visueel is de link dan korter, maar in de broncode staat wel de hele tekst. Bezoekers die voorleessoftware gebruiken horen wel de hele linktekst.

<a href="toegang.html">Lees verder <span class="verborgen"> over toegankelijkheid</span></a>

In het bovenstaande voorbeeld is alleen de tekst ‘Lees verder’ te zien. De tekst ‘over toegankelijkheid’ wordt verborgen maar staat wel in de broncode.

Hoe draagt dit bij aan een betere website?

Als de linkteksten op een website duidelijk beschrijven waar ze naartoe leiden kunnen mensen met een visuele beperking de website beter gebruiken. Het bespaart bezoekers bovendien de moeite om links te volgen die ze achteraf niet interessant vinden, omdat ze uit de linktekst al kunnen opmaken waar de link naartoe zal leiden (en dus niet klikken). Een ander voordeel van duidelijke linkteksten is vindbaarheid in zoekmachines zoals Google.

Bouwer of redacteur?

De redacteur is verantwoordelijk voor het schrijven van duidelijke linkteksten. Wil je gebruikmaken van de andere technieken zoals het verbergen van een deel van de tekst met CSS of het gebruik van ARIA-attributen, dan moet dit door de bouwer mogelijk gemaakt worden in het CMS of door de bouwer zelf worden opgepakt.

Technische details