Zorg dat de bezoeker fouten kan voorkomen bij formulieren waarmee belangrijke onomkeerbare acties worden uitgevoerd

Zorg dat bezoekers kunnen annuleren, controleren of bevestigen bij formulieren waarmee wettelijke of financiële transacties worden uitgevoerd, informatie gewijzigd kan worden of een toets kan worden afgelegd.

Hoe pas ik dit toe?

Ga na of met het formulier een onomkeerbare actie wordt uitgevoerd die grote gevolgen kan hebben. Bijvoorbeeld:

 • Het tot stand brengen van een wettelijke transactie, zoals het doen van een aankoop of het indienen van een belastingaangifte.
 • Het aanpassen of verwijderen van door de bezoeker te beheren gegevens in bijvoorbeeld een profiel of account.
 • Het inzenden van een antwoord op een vraag uit een toets, zoals een online examen.

Als het formulier in de categorie van ‘belangrijke onomkeerbare acties’ valt, dan moet ten minste één van de volgende zaken mogelijk zijn:

 1. Annuleren: het verzenden van het formulier kan ongedaan gemaakt worden.
 2. Controleren: de gegevens worden automatisch gecontroleerd op fouten en de bezoeker kan ze verbeteren.
 3. Bevestigen: de bezoeker kan zijn ingevulde gegevens beoordelen, verbeteren en bevestigen voordat de verzending wordt voltooid.

Voorbeelden

Wettelijke of financiële transactie

Bij een formulier waarmee bijvoorbeeld een belastingaangifte wordt ingezonden of een aankoop wordt gedaan kun je één van de volgende technieken toepassen:

 • Geef de bezoeker na verzending van het formulier een bepaalde tijd om de inzending te wijzigen of annuleren.
 • Geef voordat het formulier wordt verzonden een overzicht van de ingevulde gegevens en bied de bezoeker de mogelijkheid om deze te verbeteren.
 • Voeg een selectievakje toe aan het formulier waarmee de bezoeker aan kan geven dat hij de gegevens heeft gecontroleerd en dat deze correct zijn, voordat hij het formulier verzendt.

Gegevens wijzigen of verwijderen

Bij een formulier waarmee de bezoeker gegevens kan wijzigen of verwijderen, zoals profielgegevens op een website, kun je één van de volgende technieken toepassen:

 • Bied de mogelijkheid om verwijderde gegevens terug te halen.
 • Vraag bevestiging om door te gaan met de actie van het wijzigen of verwijderen.
 • Voeg een selectievakje toe aan het formulier waarmee de bezoeker aan kan geven dat hij de gegevens heeft gecontroleerd en dat deze correct zijn, voordat hij het formulier verzendt.

Een online toets

Bij een formulier waarmee de bezoeker antwoorden kan geven op vragen uit een test, toets of examen kun je één van de volgende technieken toepassen:

 • Bied de mogelijkheid om antwoorden te controleren en verbeteren voordat ze worden verzonden.
 • Vraag bevestiging om door te gaan met het inzenden van het antwoord.

Hoe draagt dit bij aan een betere website?

Alle bezoekers hebben profijt van de mogelijkheid om ernstige fouten te voorkomen. Bezoekers met een functiebeperking lopen vaak meer risico om fouten te maken. Mensen met dyslexie kunnen letters en cijfers omdraaien en mensen met motorische stoornissen kunnen per ongeluk toetsen aanslaan.

Bouwer of redacteur?

Bij de opbouw van dit soort formulieren moet de redactie nadenken over een adequate inrichting van de foutpreventie. De bouwer moet de gekozen technieken vervolgens inbouwen.

Technische details

Hoort bij