Plaats (indien van toepassing) een transcript voor bewegend beeld, geluid en filmpjes

Een transcript is een geschreven tekst waarin alles staat dat in het geluid, beeld of filmpje te zien, te horen en/of te doen is. Je kunt het vergelijken met een filmscenario, waarin naast de gesproken tekst ook situaties, acties en gezichtsuitdrukkingen worden beschreven.

Hoe pas ik dit toe?

Wanneer een transcript?

Voor live geluid, bewegend beeld en filmpjes hoef je geen transcript te maken. Voor niet-live multimedia zijn er wel eisen. Voor bestanden die alleen uit geluid bestaan (geen beeld) maak je altijd een transcript. In het transcript schrijf je alles op dat in het geluidsfragment te horen is: niet alleen de gesproken tekst, maar ook eventuele andere geluiden. Voor bewegend beeld (geen geluid) kun je kiezen welk alternatief je wilt bieden: een audiobeschrijving of een transcript. Voor filmpjes (beeld en geluid) is een transcript niet verplicht, tenzij er in het filmpje interactieve elementen zitten. Kun je in het filmpje bijvoorbeeld op een knop drukken, dan neem je in het transcript een link op naar de pagina waar je die actie kunt uitvoeren.

Het transcript plaatsen bij het multimediabestand

Het transcript kun je het beste op een aparte pagina plaatsen. Direct voor of na het multimediabestand plaats je een link naar deze pagina. In het script zelf plaats je een link terug naar de pagina met het multimediabestand. Als het mogelijk is, verwijs dan naar een specifiek gedeelte van de pagina, daar waar het multimediabestand staat.

Voorbeelden

Dit is een voorbeeld van de pagina waarop het multimediabestand staat. Direct onder de code van het multimediabestand staat een link naar het transcript.

<h2 id="openingsact">Openingsact Toneelgroep De Stem</h2>
[code van mediaspeler met het multimediabestand]
<a href="script-openingsact.html">Transcript van de openingsact</a>

Dit is de pagina met het transcript:

<h1>Transcript openingsact Toneelgroep De Stem</h1>
<p>Directeur toneelgroep: Welkom bij de opening van de nieuwe locatie van onze toneelgroep De Stem!</p>
<p>APPLAUS EN GEJUICH</p>
<p>De zaal wordt donker. Na enkele minuten stilte klinkt een gong. Vanuit alle hoeken van de zaal komen toneelspelers aangerend.</p>
<p>De toneelspelers verzamelen zich op het podium en beginnen in hun handen te klappen.</p>
[Enzovoorts…]

<a href="../nieuws/opening-locatie#openingsact">Terug naar het filmpje van de openingsact</a>

Hoe draagt dit bij aan een betere website?

Het toevoegen van een transcript is één van de middelen om multimediabestanden toegankelijk te maken. Door alternatieven te bieden voor beelden en geluiden worden multimediabestanden toegankelijk voor bezoekers met een visuele of auditieve beperking. Ook voor vindbaarheid in zoekmachines zijn transcripts heel nuttig: de inhoud van multimediabestanden wordt met een transcript doorzoekbaar.

Bouwer of redacteur?

De redacteur die een multimediabestand plaatst is verantwoordelijk voor de toegankelijkheid ervan. Het maken van een transcript is één van middelen die je hiervoor kunt gebruiken. In het overzicht van eisen voor audio en video kun je lezen welke alternatieven je moet en kunt gebruiken.

Technische details

Hoort bij