Geef een langere beschrijving als de alt-tekst niet voldoende ruimte biedt

Soms is het niet mogelijk om een afbeelding volledig te beschrijven in een korte alternatieve tekst. Bijvoorbeeld als het gaat om een grafiek of diagram. In dat geval geef je naast de alt-tekst ook nog een langere beschrijving.

Hoe pas ik dit toe?

Geef in de alt-tekst een korte beschrijving van het onderwerp van de afbeelding. Geef daarnaast een lange beschrijving, buiten de alt-tekst. Je kunt de lange beschrijving, en de verwijzing ernaar, op verschillende manieren toevoegen:

Op dezelfde pagina, in de buurt van de afbeelding

De langere beschrijving is opgenomen in de broodtekst, of bijvoorbeeld in een apart kader op dezelfde website. In de alt-tekst leg je uit waar de langere beschrijving te vinden is.

Op een andere locatie, waarnaar je verwijst met een link

Vergelijkbaar met de vorige optie, met als verschil dat je met een link verwijst naar de langere beschrijving. Let op: de link moet direct vóór of na de afbeelding worden toegevoegd. Dat kan door middel van een gelinkte tekst, of een icoon.

Met een HTML- of ARIA-techniek

Naast de eerder genoemde opties kun je ook met HTML- (het longdesc-attribuut) en ARIA-technieken (het aria-describedby-attribuut) een lange beschrijving toevoegen. Vraag je leverancier of deze technieken in het CMS zijn ingebouwd en hoe je ze kunt gebruiken.

Voorbeelden

Beschrijving op dezelfde pagina, in de buurt van de afbeelding

Op een webpagina is een staafdiagram toegevoegd dat aangeeft welke drie albums deze maand het meest zijn verkocht. De alt-tekst van het diagram luidt: ‘Drie meest verkochte albums in december 2015. Details zijn te vinden in de tekst na het diagram.’

In de paragraaf onder het diagram staat: ‘De verkoopcijfers van december laten zien dat het album 25 van Adele nog steeds op nummer 1 staat met meer dan 4 miljoen verkochte exemplaren. Coldplay volgt met 3 miljoen verkochte exemplaren van het album A head full of dreams en Marco Borsato staat op nummer 3 met 1,5 miljoen verkochte exemplaren van zijn laatste album Evenwicht.’

Beschrijving op een andere locatie, waarnaar je verwijst met een link

Direct onder het diagram uit het vorige voorbeeld is een icoontje te zien dat staat voor ‘lange beschrijving’. Het icoontje is een link naar een andere webpagina waar de lange beschrijving te vinden is. Het kan ook een link zijn naar een locatie op dezelfde pagina, waar de langere beschrijving staat.

Hoe draagt dit bij aan een betere website?

Mensen met een visuele beperking kunnen de afbeelding niet zien. Zij missen dus belangrijke informatie, zeker als het bijvoorbeeld om een belangrijk diagram gaat. Door een lange beschrijving van de afbeelding te geven, is de informatie uit de afbeelding voor hen toch beschikbaar. Het opgeven van een tekstuele beschrijving van de afbeelding is ook gunstig voor de vindbaarheid van je website in zoekmachines.

Bouwer of redacteur?

In sommige CMS’en is het mogelijk om (een verwijzing naar) een langere beschrijving op te geven. Vaak zal een redacteur dit echter zelf moeten doen, door de langere beschrijving op te nemen op de pagina zelf of op een andere pagina en hier op de juiste manier naar te verwijzen.

Technische details

Hoort bij