Zorg dat decoratieve afbeeldingen door hulptechnologieën genegeerd kunnen worden

Decoratieve afbeeldingen dragen geen informatie over, maar worden gebruikt voor de sfeer of vormgeving van een webpagina. Door de juiste technieken te gebruiken bij het plaatsen van deze afbeeldingen kan hulptechnologie ze negeren.

Hoe pas ik dit toe?

Decoratieve afbeeldingen kunnen het best met een stylesheet (CSS) in de website worden geplaatst. Ze zijn dan gescheiden van de inhoud van de website, en voorleessoftware zal ze niet voorlezen. Ook bezoekers die om andere redenen de decoratieve afbeeldingen niet willen zien kunnen ze zo gemakkelijk verbergen. Bijvoorbeeld bezoekers met een concentratiestoornis en bezoekers die de tekst willen vergroten.

Als het niet mogelijk is om een decoratieve afbeelding met CSS te plaatsen moet je de alt-tekst leeg laten. Ook dan wordt de afbeelding door voorleessoftware genegeerd.

Voorbeelden

Alt-tekst leeglaten

Als je de alt-tekst leeglaat geef je aan dat de afbeelding decoratief is. Het is belangrijk dat het alt-attribuut wel aanwezig is, maar geen waarde heeft. Dat ziet er als volgt uit:

<img src="afbeelding.jpg" alt="">

Hoe draagt dit bij aan een betere website?

Door decoratieve afbeeldingen zo te plaatsen dat ze door hulptechnologie genegeerd kunnen worden maak je de website bruikbaarder voor bezoekers met een beperking. Zij kunnen de informatie op de website tot zich nemen zonder dat ze gestoord worden door afbeeldingen die alleen een decoratieve functie hebben.

Bouwer of redacteur?

De bouwer schrijft en beheert de CSS van een website. Hij is verantwoordelijk voor het plaatsen van decoratieve afbeeldingen die met de structurele vormgeving van de site te maken hebben, zoals achtergronden en huisstijl-elementen. Als een redacteur een decoratieve afbeelding wil plaatsen dan zal hij of zij meestal geen mogelijkheid hebben om dit met CSS te doen. De op één-na-beste oplossing is dan om de afbeelding via het CMS te plaatsen en de alt-tekst leeg te laten.

Technische details

Hoort bij