WCAG 2.1 update vanaf 23 december verplicht

Op 7 september 2018 is de standaard WCAG 2.1 opgenomen in de Europese Standaard EN 301 549 versie 2.1.2. Per 23 december 2018 wordt deze nieuwe versie verplicht gesteld.

WCAG 2.1 is geen vernieuwing van de WCAG 2.0 standaard, maar een update. Er zijnĀ  12 nieuwe succescriteria op niveau A en niveau AA toegevoegd aan de 38 criteria op niveau A en AA uit WCAG 2.0. De standaard is nog niet vertaald in het Nederlands, maar je kunt al wel de Engelse beschrijvingen van de succescriteria terugvinden:

Waarom een update?

Sinds medio 2016 is wereldwijd het internetgebruik via mobiele apparaten groter dan via desktop computers. Dat maakt het noodzakelijk dat er ook richtlijnen komen voor de toegankelijkheid van informatie via die mobiele apparaten. Het goede nieuws is dat veel ondersteuning (screenreader, contrast-aanpassingen, zoom etc.) al standaard is ingebouwd. Echter, de rol van de bouwer en de redacteur is nog steeds van groot belang bij het toegankelijk aanbieden van informatie.